Het tropisch regenwoud in
Door: Frans
08 November 2012 | Australië, Port Douglas
Het tropisch regenwoud in
Een beetje een hippie camping, de Cape Tribulation Camping, dat wel. Maar erg gezellig en vlak bij zee en wat voor een zee. Een prachtig strand met mangroven en palmen en een fantastische mooie kustlijn met een aantal km verderop de duidelijk zichtbare Cape.
Dus al vroeg draafde ik over dit prachtige strand, richting de Cape. Al dat moois helemaal voor mij alleen. Nauwelijks vogels, nauwelijks schelpen, maar gewoon heerlijk. Bij een kleine kreek even tijd voor een korte meditatie. Dan weer terug. Een eenzame badgast dacht alleen te zijn en poedelde naakt in de branding. Toen ik kwam aandraven raakte hij zichtbaar in paniek. Met beide handen voor het geslacht rende hij het strand op. Snel naar de veilige handdoek!
Cape Tribulation werd door de ontdekker van Australië, Cook in 1770 vervloekt. Hier liep zijn schip Endeavour aanzienlijke schade op toen het op een rif stuitte.
Bij laag tij zie je inderdaad het koraal. Het klopt, hier ontmoet het regenwoud het Rif.
We maken er vandaag een dagje tropisch regenwoud van. We maken in totaal vier korte wandelingen. Het zijn allemaal uitgezette wandelingen op de mooiste plekjes. Boardwalks, je loopt dus niet op de bodem maar op een plankier, om niets te beschadigen. Veel informatieborden. Heel vaak lopen we alleen, wij en het tropisch regenwoud.
Daintree National Park beslaat een stuk oerwoud dat waarschijnlijk het oudste is ter wereld. Sinds het opbreken van Gondwana, het super continent, waaruit alle continenten uit zijn ontstaan, was het oerwoud. Zo’n 50 miljoen jaar dus. Het heeft een enorme diversiteit aan organismen.
We begonnen met de Cape Tribulation walk en Lookout. Verder dan dat punt kan een normale auto niet komen. Dirty and unsealed roads! We spotten gelijk twee keer een varaan van ongeveer een meter. Prachtig uitzicht op de Cape en veel mooie mangroven. Op het strand de bekende waarschuwingen voor krokodillen en Box Yellifish, beiden dodelijk.
Helaas zien we geen krokodil. Zou mijn grote teen in het zeewater misschien als lokaas kunnen dienen. We moeten wat voor een spectaculaire foto overhebben, niet waar?
Dan naar Bujudi Boardwalk. Veel mangroven in diverse soorten. Ze wortelen in modderige, vaak zoute bodems en hun wortels moeten lucht uit de lucht halen, omdat er in de bodem geen zuurstof zit. In het oerwoud is de temperatuur heel aangenaam, fris bijna. Gek genoeg hoor je weinig vogels en zie je niet veel insecten. We komen wel weer het ons zeer bekende punk hoofd hoen tegen (orange footed shrub fowl), die tussen de droge bladeren vette wormen zoekt. Hij maakt daarbij een flink kabaal.
Na de lunch, de Marrdja Board walk langs de Oliver Creek. Heel veel water hier met allerlei soorten mangroven.
Dan gaan we het beroemde Australische ijs eten bij de Daintree Ice factory. Ze kweken hier hun eigen tropische vruchten ( durian, passievuchten etc. etc.) voor het zalige ijs dat ze maken. Ze telen ook hun eigen thee.
Dan fotografeert Joke een bordje dat je moet opletten voor overstekende Kasuarissen, grote best gevaarlijk loopvogels. Wie duikt daar achter zijn eigen bordje op? Ja wel, onze eerste Kasuaris man. Helaas wilde hij niet poseren en draaide ons zijn kont toe.
De Jindala Boardwalk was een waardig slot van onze verkenning van het tropisch regenwoud. Ander type woud. Droger. Statige bomen. Fantastische sfeer. Een heerlijk woud.
Dan naar het dorpje Daintree. Met een pontje de Daintree River over. We vinden een prachtige camping aan de Daintree River, met gras, heel veel gras. Joke opperde om in de rivier te gaan zwemmen. Slecht idee, want het dorp verdient zijn geld aan de krokodillen hier.
Misschien wel een mogelijkheid om ze van dichtbij mee te maken.
12 November 2012 - 16:07
Marielle:
De naaktzwemmer had blijkbaar twee handen nodig. Misschien schaamde hij zich niet, maar wilde hij je behoeden voor een minderwaardigheidscomplex ;-)